Portfolio

Al Wakrah Psychiatric Hospital

Makower Architects have won a design competition, jointly with AECOM and MAAP, for their design of a Psychiatric Hospital in Doha.

 

Clinic design should provide the best possible care for patients, whilst guarding against causing disruption and discomfort. The design is conceived as a ‘village’, split into clusters of communal spaces and private houses.

By re-creating the calm and privacy of familiar surroundings, maintaining a residential scale, the design works to settle the minds of distressed patients. The proposal retains aspects of Qatari culture that the elderly patients remember. Working with falcons and horses, keeping them on site as part of the household, is a part of Qatari culture that the design explores. Stables

in the landscape around the complex allow patients to engage in animal husbandry safely under supervision by staff.

A community of spaces, a village of health.

A village grain, a human scale

 

© 2014 Makower Architects Limited | Credits | Privacy terms and cookies

Blog: Thinking Quietly