Private House, Wiltshire, Wiltshire, UK

The house in its landscape
The house in its landscape

This private house is a Grade II listed building dating from the mid-C18th. It is composed in brick and characterised by a symmetrical facade of 5 bays of twelve paned sash windows with gauged brick lintels, with the central bay broken forward topped with a pediment with oval light. The formal drawing room features a stone fireplace by Sir John Soane, from the Bank of England. The house has been extended to incorporate a timber framed thatched barn.

Image of the rear of the house
1/3 Image of the rear of the house

The design proposal covers both refurbishment and improvement to the conditions of the existing house, and a contemporary barn conversion under the exiting thatch roof to the rear. The reception spaces in the centre of the house are to be upgraded with new floors, decorations and repair works. Items of historical note such as the main stair will be protected and restored. Chimney flues will be brought back in to service. Internal walls of the North Wing will be removed to create a larger kitchen and a breakfast room, modernised with under floor heating throughout.

1/3
Site plan
Historical timeline
Ground floor
First floor
Section
1/5 Site plan

The layout under the thatch roof will be reconfigured creating a new boot room and garden room. Towards the back of the property there is a second ‘Barn’ entrance to a vestibule, a double height barn space. The existing timber frame of the barn will be exposed in the new space. A lead roof extends out under the refurbished thatch to the West, creating an external covered area.

1/2

Location

Wiltshire, UK

Client

Private

Date

2017

Status

Detail Design