West Bay Retro-Fit City, Doha, Qatar

1/2

West Bay is currently hard to navigate, cross the road and to feel at home. The buildings seem alien; both from one another and from their context; in terms of material, language and scale. The West Bay of the future could be a more welcoming place, offering shade, shop-fronts and a greater sense of enclosure. Parking could be re-arranged, adding a layer of human scale and animation; bringing the street to life. The design proposal involves linking its ‘spine’ to the Corniche and transforming it into an urban boulevard, following a line which is currently an accidental quirk between two tower blocks but could become a major pedestrian crossing.

A walkable network of defined space, intermediate scale and active frontage.
A collection of free-standing, separated forms, floating in space.
Making places for people. A synthesis of what is and what will be.
1/3 A walkable network of defined space, intermediate scale and active frontage.

Location

Doha, Qatar

Date

2013

Status

Feasibility